sobota 18. dubna 2015

Okolí Říčan

místo: okolí Prahy (Praha - východ)
délka trasy: 13 km
obtížnost: 4, jeden úsek 5 - chybějící mostek přes potok
(1=asfaltové cesty, rovina či mírně kopcovitý terén; 2=polní a lesní cesty, rovina či mírně kopcovitý terén; 3=kopcovitý terén s větším převýšením; 4=hůře sjízdné lesní a polní cesty, více terénních nerovností, fyzicky náročná trasa; 5=nesjízdné)

Jsou výlety, které se prostě nepovedou. Vybírat trasu naslepo jen podle mapy má své úskalí - sice můžete podle vrstevnic odhadnout, jak moc kopcovitý terén bude, mapa vám prozradí i druh cesty po které půjdete (asfalt x lesní cesta), ale nezjistíte, jak terén opravdu vypadá. Buď musíte volit známá osvědčená výletní místa nebo to prostě risknout a doufat, že trasu projedete. Tuto variantu jsme si vybrali my. Vybraný okruh jsme nakonec zvládli, ale jen díky tomu, že jsme šli na výlet s kočárkem dva a mohli jsme ho tak přes ten nejvíce problémový úsek přenést. Jinak je tato část trasy pro kočárek nesjízdná nebo jen s hodně velkým úsilím.

Říčany jsou obcí v okrese Praha-východ, cca 20 km jihovýchodně od centra Prahy. Díky své blízkosti k hlavnímu městu, jsou z Prahy dobře dostupné vlakem (trať 221 ), Pražskou integrovanou dopravou i autem.

Start našeho výletu byl pod Říčanským hradem, kde u dětského hřiště je možnost zaparkovat auto. Říčanský hrad není s kočárkem přístupný, dá se ale prohlédnout ze silnice pod ním (1, viz. obrázek trasy nebo mapa). Dále jsme pokračovali přes centrum města za železniční trať, kde jsme se napojili na modrou značku (2). Po ní jsme pokračovali cca  3 km až na rozcestí se zelenou turistickou značkou (3). Cesta  šla nejprve okrajem města, poté lesem. Některé úseky ve městě byly lehce štěrkovaté, lesní cesta s častými nerovnostmi, stále ale sjízdné, byť terénním kočárkem. Celá tato část cesty byla do kopce, na trase bylo rozmístěno několik laviček. Z rozcestí cesta pokračovala po rovině a nadále jsme se drželi modré značky. Míjeli jsme hodně popadaných stromů, pravděpodobně následek silného větru v uplynulých týdnech. Na odstraňování následků kalamity už začali pracovat lesníci, což bylo znát na sjízdnosti cesty. Ta byla hodně rozježděná lesní technikou a díky tomu hůře sjízdná. Po necelém kilometru jsme se odpojili z modré značky a pokračovali dále po naučné stezce Říčansko (4). Což se ukázalo jako né úplně šťastné řešení, protože bylo potřeba zdolat rokli, přes kterou jsme museli kočárek přenést (5). V popisu naučné stezky na odkazu je uvedeno, že tato rokle se přechází po mostku. Ten tu ale momentálně nebyl. Je možné, že do budoucna zde bude opět umístěn a cesta se tak stane schůdnější a sjízdnější. Dalším náročnějším úsekem bylo napojení se na cyklostezku a překonání podjezdem Černokosteleckou silnici (6). Tento úsek je velmi malebný, tvořen několika mostky. Dostat se ale sem znamená sjet kočárkem z prudšího kopce přes kořeny a jiné nerovnosti. Zbytek trasy je už zase sjízdný bez problémů. Cesta vede po rovině podél Rokytky až k rybníku Jureček (8). Od něj se dá pokračovat po zelené zpět do Říčan nebo se kousek vrátit na rozcestí s červenou značkou (7) a dojít do Říčan po ní. Tuto variantu jsme zvolili my, protože cesta vedla více lesem.



Odkaz na mapu.


Na Masarykově náměstí v Říčanech je Informační centrum, kde se dají zakoupit turistické vizitky vztahující se k tomuto výletu - č. 2310 Říčany a č. 1640 Říčanský hradturistická známka č. 497 Říčany.

Říčanský hrad


Na modré turistické značce čekají na turisty po pravidelných úsecích lavičky 


Jedno ze zastaveních naučné stezky Říčansko


Následky polomu

Problémový úsek - rokle s potokem

Napojení se na cyklostezku před podchodem pod silnicí



Rybník Jureček





Žádné komentáře:

Okomentovat