pondělí 11. dubna 2016

Vrbno - Zelčín

místo: okres Mělník (Středočeský kraj)
délka trasy: 6,5 km
obtížnost: 2
(1=asfaltové cesty, rovina či mírně kopcovitý terén; 2=polní a lesní cesty, rovina či mírně kopcovitý terén; 3=kopcovitý terén s větším převýšením; 4=hůře sjízdné lesní a polní cesty, více terénních nerovností, fyzicky náročná trasa; 5=nesjízdné)



První polovinu výletu jsme šli podle Naučné stezky Vrbno - Zelčín. Cesta spojuje obce Vrbno a Zelčín, které jsou po silnici vzdáleny asi 0,5 km. Naučná stezka cestu příjemně prodlouží, ale v podstatě pouze obchází pole mezi těmito obcemi.  Turisty čeká několik informačních tabulí, u některých jsou dřevěné hrací prvky (prolézačky) pro (spíše starší) děti. 

Trasu naučné stezky je nejlépe začít na jejím počátku v obci Vrbno (1), kde se dá zaparkovat auto. Je zde dětské hřiště a první herní prvek u první informační tabule. Poté se projde obcí a za posledními domy (2) se uhne ze silnice spojující obce Vrbno a Zelčín. Dále se pokračuje po šotolinové cestě místy vyjeté na asfalt. Bez problémů je sjízdná s jakýmkoliv kočárkem. Část cesty vede pod plavebním kanálem. U prvních domů a ohrady se zvířaty v obci Zelčín (3) se opět napojíme na silnici, po které se jde podél areálu Zooparku k ohradě s koňmi (4). Zde naučná stezka uhybá podél ohrady doprava. Pokud se vydáme doleva, dovede nás silnice ke vstupu do Zooparku Zelčín. Zde se dají prohlédnout domácí zvířata, svézt se na koni, dojít si na oběd nebo nechat děti vyřádit na dětském hřišti. Vstup je volný. 
Naučná stezka od areálu vede podél ohrad s koňmi k plavebnímu kanálu (5). Zde se nám otevře krásný výhled na jednu stranu na Mělník, na druhou na horu Říp. Poté už zbývá poslední úsek podél kanálu zpět k silnici (6), kde naučná stezka končí. Tento úsek cesty vede po polní cestě. Sjízdný už je s větší opatrností, ale stále bez problémů. 

Vzhledem k tomu, že celá trasa naučné stezky vede většinou otevřeným prostorem bez okolních stromů, nedoporučujeme tuto trasu během parných slunečních dní. 

Dále jsme výlet vedli po neznačené cestě, která spojuje tuto silnici s cyklostezkou podél Labe. Jedná se o asfaltovou cestu vedoucí podél nadzemního potrubí hojně využívanou cyklisty. Občas je potřeba uhnout projíždějícímu autu. (7) se dá vrátit zpět k Zooparku. U mostu přes Vltavu (8) se pak dostaneme na asfaltovou cyklostezku, která nás dovede až do Vrbna (9) k našemu výchozímu bodu. 





odkaz na mapu

Cesta je nenáročná, naprosto bez problémů sjízdná s kočárkem. Trochu opatrnosti je potřeba zvolit u závěrečné části stezky podél plavebního kanálu, kdy je vedena po polní cestě. My jsme to ale bez problémů zvládli s neodpruženým kočárkem s pěnovými koly. 

V Zooparku Zelčín se dá koupit turistická vizitka č. 2135 Zoopark Zelčín. 














2 komentáře:

  1. Jo, tak tam se chceme podívat už hrozně moc dlouho, ale stále nevíme, zda se to tam dá někde normálně prohlédnout a hlavně za pomocí samotestů ... To hlavně proto, že jsme si jich docela dost pořídili jedné stránky a tak je potřeba je teď využít na plno :D

    OdpovědětVymazat
  2. V Průhonicích to je krásné. Byli jsme tam asi třikrát a říkali si, že by bylo fajn si tam moct postavit stan a strávit tam dovolenou. Prostě obrovský relax a s manželkou máme podobná míst oba dva hrozně moc rádi. :) Navíc se tam i hodně líbí dětem, které tam mají dostatečně volný výběh. :D

    OdpovědětVymazat